Як даказаць, што Бога няма

Аўтар: Mark Sanchez
Дата Стварэння: 3 Студзень 2021
Дата Абнаўлення: 29 Чэрвень 2024
Anonim
Вросший ноготь при сахарном диабете и онкологии / Хирург не помог 😖
Відэа: Вросший ноготь при сахарном диабете и онкологии / Хирург не помог 😖

Задаволены

Большасць людзей у свеце верыць у існаванне Бога. Аб'ектыўна ж спрачацца пра яго існаванне - задача не з простых. Аднак вы можаце прадаставіць важкія довады на карысць таго, што яго не існуе, выкарыстоўваючы для гэтага навуковыя, філасофскія і культурныя доказы. Незалежна ад абранага падыходу, калі будзеце абмяркоўваць існаванне Бога, не забудзьцеся заставацца ветлівым і тактоўным ў адносінах да свайго суразмоўцу.

крокі

Частка 1 з 4: Навуковыя сведчанні, аспрэчваюць існаванне Бога

  1. 1 Пакажыце на тое, што жывыя істоты не дасканалыя. Довад аб недасканаласці паказвае на тое, што калі Бог такі ідэальны, чаму ж ён так дрэнна стварыў нас і мноства іншых жывых істот? Напрыклад, мы ўразлівыя да шматлікіх хвароб, нашы косткі лёгка ламаюцца, а з узростам наша цела і мозг прыходзяць у заняпад. Вы таксама можаце згадаць пра нашых дрэнна-спраектаваных хрыбетніка, нягнуткімі каленях і тазавых касьцях, якія прыводзяць да цяжкіх родах. Усё гэта з'яўляецца біялагічным доказам таго, што Бога не існуе (ці доказам таго, што ён стварыў нас неідэальна, а значыць, і пакланяцца яму няма чаго).
    • Вернікі могуць аспрэчыць гэты довад, заявіўшы, што Бог ідэальны і стварыў ён нас настолькі ідэальнымі, наколькі гэта было магчыма. Яны таксама могуць заявіць, што ўсё тое, што мы лічым заганамі, на самай справе мае сваё прызначэнне ў стварэнні Божым.
    • Некаторыя кажуць, што першапачаткова Бог стварыў чалавека ідэальным, але калі чалавек зграшыў супраць яго, грэх сапсаваў арыгінальнае твор, і ў свеце з'явіліся разбурэнне і смерць. Ведайце, што вы можаце сутыкнуцца з гэтым контраргументам.
  2. 2 Пакажыце на тое, што ўсе звышнатуральнае можна растлумачыць навуковай мовай. Довад «Бог белых плям» вельмі часта выкарыстоўваецца, калі людзі спрабуюць даказаць існаванне Бога. Яно заснавана на тым, што хоць сучасная навука і тлумачыць большую частку ўсяго існага, некаторыя рэчы яна ўсё ж растлумачыць не ў стане. Вы можаце абвергнуць гэтую заяву, сказаўшы, што колькасць рэчаў, якія мы не разумеем, з кожным годам працягвае змяншацца, і тое, што навуковыя тлумачэнні замянялі тэістычная, тады як звышнатуральныя або тэістычная тлумачэння ніколі не замянялі навуковых.
    • Напрыклад, вы можаце прывесці ў прыклад тэорыю эвалюцыі як адну з абласцей, у якой навуковае тлумачэнне разнастайнасці відаў у свеце прыйшло на змену богоцентричному.
    • Скажыце, што рэлігію часта выкарыстоўвалі для тлумачэння невытлумачальнага. Грэкі выкарыстоўвалі Пасейдона, каб растлумачыць ўзнікненне землятрусаў, якія, як мы цяпер ведаем, адбываюцца з-за руху тэктанічных пліт.
  3. 3 Пакажыце на недакладнасці крэацыянізму. Калі існаванне свету можна растлумачыць навуковымі тэрмінамі, то неабавязкова казаць, што яго стварыў Бог. Згодна з прынцыпу брытвы Оккама, самае простае тлумачэнне, як правіла, з'яўляецца самым лепшым. Крэацыянізму - гэта вераванне, што Бог стварыў свет, як правіла, адносна нядаўна, прыкладна 5000-6000 гадоў назад. Скарыстайцеся велізарнай колькасцю доказаў, якія гэта абвяргаюць, напрыклад факты пра эвалюцыю, закамянеласці, вызначэнне ўзросту радыёвуглеродным метадам і ледзяныя нахілы, і з іх дапамогай оспорьте існаванне Бога.
    • Да прыкладу, вы можаце сказаць наступнае: «Мы пастаянна знаходзім камяні, якім мільёны і нават мільярды гадоў. Хіба гэта не даказвае, што свет не мог быць створаны нядаўна? »
    • Некаторыя могуць запярэчыць, што Зямля здаецца старой, таму што сусветны патоп змяніў яе клімат і геалагічнае будынак. Аднак гэта не тлумачыць існавання мільёнаў кратэраў на Месяцы і звышновых зорак у космасе.

Частка 2 з 4: Культурныя сведчанні, аспрэчваюць існаванне Бога

  1. 1 Пакажыце на тое, што вера ў Бога была вызначана соцыумам. Існуе некалькі варыяцый гэтай ідэі. Вы можаце растлумачыць гэта тым, што ў адносна бедных краінах, практычна ўсе вераць у Бога, а вось у даволі багатых і развітых краінах колькасць вернікаў прыкметна ніжэй. Вы таксама можаце сказаць, што больш адукаваныя людзі больш схільныя да ідэі атэізму, чым людзі, з больш нізкім узроўнем адукацыі. Разам гэтыя два факты сведчаць аб тым, што Бог - гэта толькі прадукт культур, а вера ў яго залежыць ад асабістых абставінаў кожнага.
    • Вы таксама можаце паказаць на тое, што людзі, выхаваныя ў адной рэлігіі, у пераважнай большасці прытрымліваюцца гэтых рэлігійных поглядаў на працягу ўсяго жыцця. Тыя ж, хто вырас у н рэлігійнай сям'і, рэдка самі становяцца рэлігійнымі.
  2. 2 Пакажыце, што той факт, што большасць верыць у Бога, не даказвае яго існавання. Адной з частых прычын веры ў Бога з'яўляецца тое, што ў яго верыць большасць людзей. Дадзены довад аб "агульным згодзе» можа таксама меркаваць, што з-за таго, што ў Бога верыць так шмат людзей, такое вераванне павінна быць натуральным. Аднак вы можаце разбіць гэтую ідэю, заявіўшы, што той факт, што большасць людзей верыць у што-то, не кажа пра яго праўдзівасці. Напрыклад, вы можаце сказаць, што ў пэўны перыяд часу большасць людзей лічыла рабства прымальным.
    • Скажыце, што калі чалавека не пазнаёміць з рэлігіяй або з ідэяй існавання Бога, ён у яго ніколі не паверыць.
  3. 3 Расчыніце разнастайнасць рэлігійных вераванняў. Адметныя і характэрныя рысы хрысціянскага, індуісцкага і будысцкага Бога вельмі адрозніваюцца адзін ад аднаго.Таму вы можаце сказаць, што нават калі Бог і існуе, немагчыма вызначыць, якому менавіта Богу варта пакланяцца.
    • Гэтая ідэя вядомая як «довад ад супярэчлівых рэлігій».
  4. 4 Пакажыце на супярэчнасці ў рэлігійных тэкстах. Большасць рэлігій лічаць свае святыя тэксты вынікам і сведчаннем існавання свайго Бога. Калі вы зможаце пазначыць на супярэчнасці і іншыя заганы святых тэкстаў, то падасце трывалае абгрунтаванне таго, што Бога не існуе.
    • Напрыклад, калі ў адной частцы святога тэксту Бог апісваецца можа дараваць усё, а затым сцірае з твару цэлую вёску або краіну, вы можаце выкарыстоўваць гэта відавочнае супярэчнасць і паказаць, што Бога не існуе (ці што святыя тэксты хлусяць).
    • У выпадку Бібліі, можна з упэўненасцю сказаць, што ў пэўны перыяд цэлыя вершы, гісторыі і анекдатычныя моманты былі сфабрыкаваныя або зменены. Напрыклад, Евангелле ад Марка 09:29 і Евангелле ад Іаана 7: 53-8: 11 былі скапіяваныя з іншых крыніц. Пакажыце на тое, што гэта наглядна даказвае, што святыя тэксты - толькі мешаніна крэатыўных ідэй чалавека, а не натхнёна Богам кнігі.

Частка 3 з 4: Філасофскія сведчанні, аспрэчваюць існаванне Бога

  1. 1 Калі б Бог існаваў, ён бы не дапусціў такой колькасці няверы. Гэты довад кажа пра тое, што ў месцах, дзе распаўсюджаны атэізм, Бог бы спусціўся ці асабіста ўмяшаўся свецкімі справамі, і раскрыў сябе атэістам. Сам факт існавання такой вялікай колькасці атэістаў і тое, што Бог не паспрабаваў пераканаць іх праз боскае ўмяшанне, азначае, што ніякага Бога няма.
    • Вернікі могуць аспрэчыць гэтую заяву, сказаўшы, што Бог дапускае свабоду волі, таму непазбежным зыходам гэтага і з'яўляецца нявер'е. Яны могуць працытаваць канкрэтныя прыклады ў сваіх святых тэкстах пра выпадкі, калі Бог раскрываў сябе тым, хто адмаўляўся ў яго верыць.
  2. 2 Расчыніце супярэчнасці ў веры іншага чалавека. Калі яго вера заснаваная на ідэі, што Бог стварыў свет, таму што «У за ўсё маецца пачатак і канец», спытаеце яго: «Калі гэта так, тады хто стварыў Бога?» Гэтым вы пакажыце на тое, што іншы чалавек несправядліва выказаў здагадку, што Бог існуе, калі на самай справе, гэты ж пасыл (што ўсе мае пачатак) вядзе да двух супярэчлівым высноў.
    • Людзі, што верылі ў Бога магу аспрэчыць гэта, сказаўшы, што, будучы ўсемагутным, ён знаходзіцца па-за часам і прасторы, а таму з'яўляецца выключэннем з правіла, што ва ўсяго маецца пачатак і канец. У такім выпадку вы павінны накіраваць спрэчку ў бок супярэчлівасці ідэі ўсемагутнасці.
  3. 3 Раскрыйце праблему зла. Праблема зла заключаецца ў тым, як Бог і зло могуць існаваць адначасова. Іншымі словамі, калі Бог існуе, і ён ёсць дабро, тады ён павінен знішчыць усё зло. Вы можаце сказаць: «Калі б Бог па-сапраўднаму клапаціўся пра нас, тады не было б войнаў».
    • Ваш суразмоўца можа адказаць так: «Праўленне чалавечае бязбожна і памылковае. Людзі, чыняць зло, а не Бог ». Такім чынам, ваш апанент можа зноў звярнуцца да ідэі свабоднай волі і аспрэчыць думку, што Бог адказны за ўсе зладзействы, якія адбываюцца ў свеце.
    • Вы можаце пайсці далей і сказаць, што калі існуе дрэнны Бог, які дазваляе тварыць зло, ён не варта таго, каб яму кланяліся.
  4. 4 Пакажыце, што мараль не мае патрэбы ў рэлігіі. Многія лічаць, што без рэлігіі планета б пагрузілася ў хаос амаральнасьці і амаральнасці. Аднак вы можаце сказаць, што вашыя ўласныя ўчынкі (ці любога іншага атэіста) практычна не адрозніваюцца ад учынкаў верніка чалавека. Прызнайце, што хоць вы і ня бездакорныя, ніхто такім не з'яўляецца, і што вера ў Бога не абавязкова робіць чалавека больш маральным ці праведны.
    • Вы можаце абвергнуць ідэю больш маральнага верніка, сказаўшы, што рэлігія не толькі не вядзе да дабрыні, яна вядзе да злу, так як мноства рэлігійных людзей здзяйсняюць амаральныя ўчынкі менавіта ў імя свайго Бога.Напрыклад, вы можаце згадаць пра іспанскай інквізіцыі або рэлігійным тэрарызме па ўсім свеце.
    • Больш за тое, жывёлы, якія не здольныя зразумець чалавечую канцэпцыю рэлігіі, праяўляюць відавочныя прыкметы інстыктыўнага разумення маральнага паводзінаў і таго, што ёсць правільна, а што не.
    • Можаце сказаць, што мараль - гэта сацыяльная норма, неабходная для калектыўнага выжывання, і яна зусім не абавязкова звязаная з духоўнасцю.
  5. 5 Пакажыце, што добрае жыццё не патрабуе Бога. Многія вераць, што толькі з верай у Бога чалавек можа жыць багатай, шчаслівай і поўным жыццём. Аднак вы можаце паказаць на той факт, што мноства няверуючых жывуць больш шчаслівай і паспяховай жыццём, чым тыя, хто абраў рэлігію.
    • Напрыклад, раскажыце пра Рычарда Докінз і быў Крыстафер Хитченсе і пра тое, якога вялікага поспеху яны дамагліся, нягледзячы на ​​той факт, што яны абодва не вераць у Бога.
  6. 6 Растлумачце супярэчнасць паміж ўсяведанні і свабодай волі. Падобна на тое, што ўсяведанні (здольнасць ўсё ведаць) супярэчыць мноству веравучэнняў. Свабодная воля - гэта ідэя таго, што вы адказваеце за свае дзеянні і таму адказнасць за іх таксама ляжыць на вас. Большасць рэлігій вераць у абодва канцэпцыі, пры тым, што яны не сумяшчальныя.
    • Скажыце свайму апаненту: «Калі Бог ведае ўсё, што здарылася і што здарыцца, а таксама кожную думку, якая з'явіцца ў вашай галаве яшчэ да таго, як вы пра яе падумаеце, значыць, ваша будучыня наканавана мне. Калі гэта так, тады як Бог можа судзіць нас за тое, што мы робім? »
    • Людзі, якія вераць у Бога, могуць адказаць на гэта наступным чынам: «Хоць Бог і ведае загадзя ўсе рашэнні, якія прыме чалавек, яго дзеянні ўсё роўна з'яўляюцца зыходам яго свабоднай волі».
  7. 7 Скажыце пра тое, што Бог не можа быць усемагутны. Ўсемагутнасць - гэта здольнасць рабіць усё. Калі б Бог мог усё, тады ён змог бы, да прыкладу, намаляваць квадратны круг. Але так як гэта супярэчыць усякай логіцы, няма падставаў лічыць, што Бог усемагутны.
    • Вы можаце прапанаваць яшчэ адзін лагічна немагчымы прынцып. Бог не можа адначасова ведаць і ня ведаць чагосьці.
    • Вы таксама можаце сказаць, што калі Бог усемагутны, чаму ж ён дазваляе здарацца стыхійным бедствам, масавых забойстваў і войнам?
    • Некаторыя вернікі вылучаюць ідэю, што Бог, магчыма, не ўсемагутны, і што хоць яго магутнасьць вельмі вялікае, ён, тым не менш, можа не ўсё. Гэтым яны тлумачаць, чаму Бог нешта можа зрабіць, а што - не.
  8. 8 Перакладзеце на іх неабходнасць даказаць існаванне Бога. Па праўдзе кажучы, немагчыма даказаць таго, што чагосьці не існуе. Існаваць можа ўсё, але для таго, каб вера была прызнана і годнай увагі, неабходныя бясспрэчныя доказы ў яе карысць. Прапануеце, каб вернік прадаставіў доказы, што Бог усё ж існуе.
    • Напрыклад, вы можаце спытаць, што здараецца пасля смерці. Многія вернікі таксама вераць і ў замагільнае жыццё. Хай яны дадуць доказы існавання гэтай замагільнага жыцця.
    • Духоўныя сутнасці, накшталт Бога, д'ябла, раю, пекла, анёлаў, дэманаў і іншага ніколі не былі (і не могуць быць) вывучаны навукова. Пакажыце на той факт, што даказаць існаванне ўсяго гэтага проста немагчыма.

Частка 4 з 4: Падрыхтоўка да абмеркавання рэлігіі

  1. 1 Дасканала вывучыце тэорыю. Падрыхтуйцеся да спрэчкі аб тым, што Бога няма, азнаёміўшыся з асноўнымі довадамі і ідэямі вядомых атэістаў. Напрыклад, вы можаце пачаць з кнігі Крыстафера Хитченса «Бог - не каханне: як рэлігія ўсё атручвае». Яшчэ адным выдатным крыніцай рацыянальных довадаў супраць існавання рэлігійнага бажаства з'яўляецца кніга «Бог як ілюзія» Рычарда Докінз.
    • Акрамя вывучэння довадаў на карысць атэізму, вам таксама варта даведацца аб усіх абвяржэнне і апраўданнях з пункту гледжання рэлігіі.
    • Азнаёмцеся з праблемамі і вераваннямі, якія можа раскрытыкаваць ваш апанент, і паклапаціцеся пра тое, каб вы маглі годна адстаяць свае ідэі.
  2. 2 Выбудуйце свае довады лагічным чынам. Калі вашы довады не будуць прадстаўленыя ў простай і зразумелай форме, ваш пасыл будзе згублены. Напрыклад, тлумачачы, як рэлігія чалавека вызначаецца яго культурай, вы павінны зрабіць так, што ваш апанент пагадзіўся з кожнай вашай перадумовай (асноўныя моманты, якія вядуць да прыйсці да вывадаў).
    • Вы можаце сказаць наступнае: «Мексіка была заснавана каталікамі, ці не так?»
    • Калі яны адкажуць "так", перайдзіце да наступнай перадумовы: «Большасць людзей у Мексіцы вызнаюць каталіцызм?»
    • Як яны зноў адкажуць «так», перайдзіце да свайго зняволення, сказаўшы наступнае: «Прычына, па якой большасць людзей у Мексіцы вераць у Бога, заключаецца ў гісторыі рэлігійнай культуры на тэрыторыі гэтай краіны».
  3. 3 Будзьце дагодлівыя падчас абмеркавання аб існаванні Бога. Вера ў Бога - даволі адчувальная тэма. Падыдзіце да спрэчкі як да размовы, у якім і ў вас, і ў вашага апанента маюцца важкія довады на сваю карысць. Кажаце ў дружнай манеры. Спытаеце іх, чаму яны так моцна вераць. Цярпліва выслухайце іх прычыны і абдумайце адказ на пачутае.
    • Папытаеце свайго апанента расказаць пра крыніцы (кнігах або сайтах), у якіх вы зможаце пабольш даведацца аб іх пункту гледжання і веры.
    • Вера ў Бога складаная, а заявы аб існаванні Бога (за ці супраць) нельга прымаць за факты.
  4. 4 Захоўвайце спакой. Спрэчка пра існаванне Бога можа стаць эмацыйна напружаным. Калі падчас спрэчкі вы станеце занадта ўзбуджаныя або агрэсіўныя, вы можаце пачаць казаць няскладна і / або сказаць нешта, пра што потым пашкадуеце. Глыбока дыхаеце, каб заставацца спакойным. На працягу пяці секунд глыбока ўдыхайце носам, а затым на працягу трох секунд выдыхайце ротам. Працягвайце так рабіць, пакуль не супакоіцеся.
    • Запаволілася хуткасць сваёй прамове, каб у вас было больш часу абдумаць тое, што вы хочаце сказаць і не прагаварыцца таго, пра што вы пазней пашкадуеце.
    • Калі вы пачнеце злавацца, скажыце свайму апаненту: «Сыдзі на тым, што кожны застанецца пры сваім меркаванні», пасля чаго Разыйдзіцеся.
    • Будзьце ветлівыя, калі будзеце абмяркоўваць Бога. Не забывайце, што для многіх людзей тэма рэлігіі даволі адчувальная. Не выкарыстоўвайце абразлівых выразаў накшталт «дрэнны», «дурны» або «ненармальны». Не называць свайго апанента.
    • Замест таго, каб прыйсці да згоды, у канцы спрэчкі ваш апанент можа сказаць заезджаную фразу: «Мне шкада, што ты пойдзеш ў пекла». Не адказвайце ў падобным пасіўна-агрэсіўным стылі.

парады

  • Вы не абавязаны спрачацца на тэму існавання Бога з кожным сустрэчным вернікам. Добрыя сябры не абавязаны пра ўсё адзін з адным спрачацца. Калі вы заўсёды ладзіце спрэчка з адным ці спрабуеце перацягнуць яго на свой бок, будзьце гатовыя да таго, што ў вас стане на аднаго сябра менш.
  • Многія выбіраюць рэлігію, каб паспрабаваць пераадолець цяжкі этап у жыцці, напрыклад, залежнасць або трагічную смерць блізкага. Хоць рэлігія можа станоўча паўплываць на жыццё чалавека і дапамагчы яму ў цяжкую хвіліну, гэта не значыць, што ідэі, якія ляжаць у аснове рэлігіі, праўдзівыя. Калі вы сустрэнеце каго-то, які сцвярджае, што яму дапамагла рэлігія, праявіце асцярожнасць і глядзіце, не абразіў яго. Вы не абавязаны пазбягаць гэтага чалавека ці прыкідвацца, што разумееце яго.

папярэджання

  • Заўсёды будзьце ветлівыя, калі абмяркоўваеце рэлігію.